LOV JE STVAR ČASTI IN OSEBNE ODGOVORNOSTI

Pripravljamo novo spletno stran

Posted in Novice

One thought on “LOV JE STVAR ČASTI IN OSEBNE ODGOVORNOSTI

  1. LOV JE STVAR ČASTI IN OSEBNE ODGOVORNOSTI

    Pri svojih dolgoletnih izkušnjah odkrito povem, da stvari okoli lovstva danes niso tako preproste. In da situacija ni takšna, kot si nekateri mislijo. Da enostavno smo in lovimo po mili volji. Da smo »morilci« in »streljači«. Vsepovprek in počez! Mar res? Da so torej na pladnju divje živali na eni in kruti lovci na drugi strani. To je preveliko poenostavljanje! Stvari so bolj kompleksne! Tukaj je še veliko institucij lokalnega in nacionalnega značaja, lastnikov kmetijskih zemljišč, travnikov in gozdov, ministrstev in zavodov, ki sledijo le svojemu interesu. In ko se spet enkrat zgodi, da razjarjeni kmet spusti svoje pse z verige, ker mu srne obirajo fižol na njivi – kdo potem rešuje situacijo, ko psi razmrcvarijo srno z mladiči?

    Lovci smo le člen v verigi, dolžni smo uresničevati lovsko-upravljalske načrte, ki jih pripravlja Zavod za gozdove za lovsko-upravljalska območja in za posamezne upravljalce lovišč, torej za lovske družine. V njih je vse zapisano, tudi naloge pri urejanju lovišča, urejanje remiz, krmnih njiv, sajenje plodonosnega drevja, izgradnja lovsko-tehničnih objektov in naprav. Nič ni dovoljeno na svojo roko. In kaj se v resnici dogaja? Kmetje nas že leta pribijajo na sramotilni steber, češ da nočemo streljati srnjadi, jelenjadi in divjih prašičev, ki delajo veliko škodo v kmetijski krajini. Pa medvedov in volkov, ki jim mrcvarijo drobnico.

    To se zares dogaja, a ne povsod po Sloveniji oz. ne povsod na isti način. Zlasti divjih prašiči so vrsta, ki terja res preudarno gospodarjenje vključno z odstreli. V zadnjih letih so se ponekod neverjetno razmnožili, pri naših južnih sosedih zahajajo že na mestne ulice, odstrelov pa sploh ni mogoče vedno izpolniti. In potem sledijo globe za upravljalke lovišč in za njihove odgovorne osebe. Od lovske inšpekcije, ki vztraja pri realizaciji načrtov. Ne samo pri rastlinojedih vrstah, ki povzročajo škode v kmetijstvu in gozdarstvu, temveč tudi pri lisicah, kunah in celo sivih vranah. Te ptice so se nenormalno razmnožile. Skratka, zadeve so kompleksne in jih je treba reševati pragmatično, strokovno in preudarno, tudi z dialogom med prizadetimi uporabniki prostora, z vodilom, da lepa beseda zares lepo mesto najde.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja