Blog

1. Lovski tabor mladih

Vloga lovca v moderni družbi se je zelo razvila. Namreč lov ni več samo dejavnost, za odpraviti lakoto stran. Z razvojem družbe in novih tehnologij, so se začeli zavedati kakšen vpliv imamo ljudje na naravo in živali. Potrebno je bilo uvesti dopolnjevanja znanja in veščin o lovnih aktivnostih, saj je ravnanje z naravo pridobilo veliko odgovornosti. Tisti, ki se odloči postati lovec mora opraviti več različnih testov in praktično pripravništvo v eni izmed lovskih družin, ki spada v večjo družino Lovske zveze Slovenije. Tako skupaj skrbimo za naravo in divjad, iščemo rešitve, delimo znanja in širimo obzorja. Radi pa bi, še povečali seznanjenost z našim delom in vlogo lovca v družbi. Kar smo v LD Izola tudi dobili možnost. Poklicali so nas iz izolske OŠ Vojka Šmuc, kjer vsako leto s skupino otrok organizirajo tabor. Tako smo se zbrali, skupina lovcev s skupino učiteljev in se pogovarjali o možnih aktivnostih. Seveda idejam ni bilo konca, ampak ker je tabor dvodnevni smo se morali odločiti za manjši nabor. Ko smo se uskladili z vsemi podrobnostmi, smo  LD Izola postali počaščeni gostitelji našega 1. lovskega tabora. Na pomoč so nam priskočili tudi iz Lovske zveze Slovenija. Sestavili so paket za nas in nam ga hitro tudi dostavili. Založili so nas z veliko zanimivega informativnega materiala in družabnih igric za otroke, nad katerimi bi bil navdušen tudi marsikateri odrasel. 

Potek našega tabora se je začel v petek, 19.5. ob 9:30 zjutraj. Uvod smo začeli, s predstavitvijo o lovstvu. Predsednik in gospodar sta nagovorila otroke in seznanila z osnovami o lovstvu in lovcih.  Prisoten je bil tudi eden najstarejših lovcev in jim razložil, kako so izgledali začetki modernega lova. Predvajali so še Predstavitveni film, ki si ga lahko vsak ogleda na strani od LZS. Za tem je sledilo predavanje o naših najpomembnejših članih, lovskih psih. Podrobna razlaga o psih, človekovo življenje z njimi skozi zgodovino in razne zanimivosti. Otroci so bili zelo prevzeti in so z veseljem sodelovali z vprašanji. Sledila je predstavitev lovsko čuvajske službe, kjer so izvedeli kako pomembno je izvajati kontrolo nad početjem vseh udeležencev v gozdu. Zgodaj zvečer so si še ogledali okoliške hribe skozi leče nočne optike. Pokazali smo jim kako se uporablja termovizija, kako toplota telesa prikaže lokacijo divjadi tudi v mraku. Po vsem tem, smo jim seveda privoščili tudi počitek. Veselo so se družili in zabavali ob ognju dokler ni bil čas, za dober nočni spanec.

Naslednje jutro smo se odpravili na pohod do našega lovišča, kjer imamo svoje krmne njive, solnice in privabljalna krmišča ter prežo. Na poti do tam, smo si ogledovali in razlagali kakšne stopinje na zemlji lovišča smo opazili. Pokazali smo kako deluje krmišče in vsem smo omogočili, da si varno ogledajo prežo in pogled z nje. Na pohodu nazaj h koči, so si seveda nabrali tudi kakšen špargelj, koromač in ostalo zelišče za popestrit kosilo. Ena skupina šolarjev je pripravljala okusno kosilo, dokler je druga skupina z risbami popestrila zidove naših tušev v kampu. Seveda lovskemu taboru ni manjkal divjačinski golaž, recept ki nam je prinesel zmago na Dnevih lovstva – Celjski sejem 2023. Vsi skupaj smo zadovoljno pojedli kosilo, kot prava velika družina. Morda smo koga že navdušili, da se nekoč poda med naše vrste. Učitelje smo že, želijo si več sodelovanja z nami za naravoslovne dneve. Za konec smo se zbrali ob tabornem ognju, vse udeležence smo obdarovali s pisnimi pohvalami za sodelovanje. Šoli smo pa podarili material, ki nam je omogočila Lovska zveza Slovenije. Z veseljem bomo še ponovili podobne dogodke in upamo, da smo navdihnili še koga za tak način dela